Volg de achtervolger een goede strategie?

Geplaatst: 20/11/2010 in Strategie, Trends en ontwikkelingen

Een gewaardeerd collega van mij schreef ooit eens een artikel “volg de achtervolger”, waarin hij in zijn artikel uitleg gaf over Microsoft die met zijn Internet browser zijn concurrent Netscape overwon en hoe Microsoft in de wereld van server virtualisatie zijn concurrent VMware zou gaan inhalen.

Maar hoe bepaal je als ondernemer welke technologie je wel of niet moet gaan inzetten en op welk moment.

Een mooi vergelijk is te maken met de wielersport. De renner die in het begin van de wedstrijd alleen op kop gaat rijden zal veel aandacht krijgen, maar vaak is gebleken dat hij niet de uiteindelijke winnaar wordt en zelfs niet het podium betreed. Zelfs niet als de kopgroep uit meerdere renners bestaat.

Maar waar moet je dan wel zitten om kans te maken op het podium?

In de praktijk blijkt dat de renners die in de eerste achtervolgingsgroep zitten de grootste kans maken op een podiumplek. Rijd je structureel te ver achteraaan dan kan je al niet mee met deze groep en is je kans nihil, maar zorg je dat je bij de eerste achtervolgersgroep zit dan zijn je kansen heel hoog.

Rijd je te ver achteraan heb je zelfs grote kans dat je te laat de finish haalt waardoor je de volgende dag niet meer mee mag doen (als je uitgaat van bijvoorbeeld de Tour de France). Vooraan in de tweede achtervolgersgroep rijdt lekker, maar kans op het podium is er ook niet. Je doet je ding, maar een ster zal je nooit worden.

De grootste kans is door structureel in de eerste achtervolgersgroep te zitten. Vooraan, maar net niet helemaal.

Vergelijk dit eens met bedrijven die innovatieve technologie wel/niet inzetten. Bedrijven die vooraan lopen hebben kans dat ze hierdoor tijdelijk een grote voorsprong hebben maar uiteindelijk ook voor de leerkosten opdraaien, waardoor weer achterstand wordt opgelopen.

Bedrijven die helemaal niet innoveren blijken uiteindelijk van de markt te verdwijnen.

Wat doet u als ondernemer? Zit u in de kopgroep, rijdt u in het peloton of kiest u toch om in de eerste achtervolgersgroep te gaan zitten?

Advertenties
reacties
  1. Hans Vredevoort schreef:

    Bij MS lijkt het wel strategie om af te wachten en dan met veel macht hun slag te slaan. Als leider in het klassement moet je veel achterom kijken als de volgers in je nek hijgen. Gaan we er links of rechts voorbij of putten we de tegenstander gewoon uit omdat je toch wel weet dat je een langere adem hebt. En als het dit keer niet lukt dan zijn er nog andere races. VMware weet dat dit zijn enige race is. Veel meer dan virtualisatie hebben zij niet op hun programma staan. De komende twee jaar kunnen wel eens doorslaggevend zijn wanneer Microsoft ook haar plannen met hybrid cloud vorm kan geven. Nu wordt voorgesorteerd met Hyper-V Cloud en eind van het jaar integreert de private cloud met Windows Azure. Microsoft kijkt veel verder vooruit, terwijl de nu nog dominante leider steeds vaker achteruit moet kijken.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Hans Vredevoort, Marcel van Beek. Marcel van Beek said: Volg de achtervolger een goede strategie? http://bit.ly/91KKa4 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s