Bring Your Own Device wordt steeds interessanter

Geplaatst: 18/10/2010 in SmartPhones, The New World Of Work, Trends en ontwikkelingen

Voor velen is het gewoon om een prive en een zakelijk “device” te hebben, denk maar aan de mobiele telefoon. Een grote groep heeft zowel een prive als zakelijke mobiele telefoon en gebruiken deze volledig gescheiden.

Bij het “Bring Your Own Device” concept (BYOD) gebruik je je prive “device” ook voor zakelijke doeleinden en werk je nog maar met 1 “device”, of het nu gaat om een telefoon of een pc (latop, tablet)

Omdat het “soort” gebruik tussen de prive devices en zakelijke devices heel anders is, en de producenten hier tot op heden ook nog geen echte goede integratie voor hebben gerealiseerd, blijft het BYOD concept nog niet echt aantrekkelijk.

Verschillende leveranciers zijn technieken aan het ontwikkelen waarmee het steeds makkelijker wordt eenvoudig tussen een prive of zakelijke omgeving te schakelen, terwijl deze verschillende omgevingen werken op 1 device.

Snelle ontwikkeling vind op dit moment plaats op het gebied van de smartphones en de tablet-pc’s (iPad-achtigen), omdat deze voor prive gebruik worden aangeschaft (own device).

Smartphone ontwikkelingen
Het is op dit moment mogelijk door het inzetten van Citrix-oplossingen om een centrale zakelijke desktop beschikbaar te stellen op een smartphone. Nadeel is dat een zakelijke desktop op een smartphone niet echt handig in het gebruik is. Om dit te verhelpen zijn er verschillende leveranciers bezig om ervoor te zorgen dat op je prive smartphone het prettig wordt om een centrale zakelijke desktop te ontsluiten.
Neem als voorbeeld het concept van de Nirvana Phone die ontwikkeld is in samenwerking met Citrix:

Bij dit concept wordt het mogelijk gemaakt om je centrale zakelijke desktop via jouw smartphone op een extern aangesloten monitor te presenteren en via een externe muis en toetsenbord te besturen. Nadeel blijft dat je de zakelijke omgeving alleen kan draaien als je “online” bent.

Ook Mozilla heeft een dergelijk concept, alleen hierbij is geen externe apparatuur nodig, want de monitor, toetsenbord en muis zijn in de telefoon geintegreerd via een “beamer” functionaliteit.

Tablet ontwikkelingen
Ook hierbij speelt Citrix een belangrijke rol. Zij hebben een client hypervisor ontwikkeld waardoor het mogelijk wordt om verschillende omgevingen (op dit moment Windows 7) naast elkaar te draaien. Nadeel is dat een Windows 7 omgeving niet het gemak levert als een iPad of Android 2.2 omgeving voor het prive gebruik. Voordeel is dat je deze omgevingen wel “offline” kunt gebruiken.

Tegatech heeft de Tega V2 ontwikkeld waarbij via dual-boot het mogelijk wordt om of Android 2.2 of Windows 7 op een enkele tablet te draaien. Nadeel is dat je moet rebooten om naar een andere omgeving te schakelen.

Citrix XenClient:

Tegatech Tega V2:

Nu wordt het wachten op een leverancier die een tablet op de markt brengt met een client hypervisor waar je bijvoorbeeld een Android 2.2 naast een Windows 7 omgeving kunt gebruiken, oftewel een combinatie van reeds bestaande technologieen. Als dit realiteit wordt is het zeer interessant om je eigen device ook voor zakelijk gebruik in te gaan zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s